martes, 3 de mayo de 2011

EL DIT I LA LLUNA

Salutacions, ciutadans.

Vos presente a Toni, un amic a qui no conec.
Toni és una persona de l’entorn d’Esquerra Unida de Puçol que m’ha escrit un correu electrònic després de llegir l’article ‘Brian i els collons de la gladiadora políglota’. La missiva és atenta, raonada i digna, i tot això diu molt en favor del seu autor, qui precisa que m’escriu a títol individual i es mostra dialogant i disposat a oferir-me més informació.
No. No vaig a desvetllar ni la literalitat del correu electrònic, ni tampoc la identitat real de Toni (un nom fictici, com el lector ja haurà endevinat). El que vull és resumir alguna de les seues preocupacions, les que són comunes a tots els partits progressistes, i ampliar públicament la resposta que li he donat.
Sosté Toni que el sistema electoral perjudica les opcions minoritàries, que la participació política dels joves falla en general i que EU és una opció sensata i històrica a Puçol que es mereix un futur.
Compartisc les tres afirmacions. I per això li he dit que, com a votant, preferiria que no existira la candidatura municipal d’EU, ni la candidatura municipal d’Iniciativa, ni la candidatura municipal del Bloc.


EL PATRIOTISME DE LES SIGLES
Mentre no hi haja llistes obertes, jo defense la unitat d’acció de tota l’esquerra local que no siga PSOE. Però una unitat ben feta, no un “apaño”. Una unió basada en el convenciment, no en el fatalisme de la necessitat. Un acord que no es fonamente en una llista de mínims (i menys encara en un simple repartiment de llocs en una candidatura), sinó en un programa realista, pensat en clau estrictament local i elaborat des de baix.
Parle d’un pacte que repudie tòpics, demagògies, falses utopies i discursos políticament correctes. Una entesa que aparque els patriotismes de les sigles (els partits polítics, tots, són un instrument, no un objectiu en si mateix). Una coalició que supere etiquetes i exclusions (els d’ací, els d’allà; els rojos, els menys rojos ...). Una opció en la que ningú aspire a servir-se de la política per a viure d’ella, sinó que visca perquè la política siga útil a la gent.
En resum, una alternativa creïble, sobretot per als joves, i en la que ens puguem reconèixer, d’entrada, les 2.000 persones que fa 4 anys vam votar les candidatures municipals d’EU i Bloc i que ara estem condemnades a decidir entre una pluralitat d’opcions que no és més que una confessió col·lectiva de fracàs i “sálvese quien pueda”.


SOBRA TEMPS
Diu un proverbi xinés que quan el savi assenyala la lluna, el neci mira el dit. A Puçol sembla que, mentre tots els qui estem a favor de les polítiques progressistes assenyalem l’Ajuntament per a portar-les a la pràctica, hi ha massa gent mirant al dit d’una acta de regidor. Una acta que, en cas de que l’esquerra no sume més que la dreta, no els servirà de res.
Cap de les coses que defense no es pot aconseguir de la nit al dia, ni inventant-se una etiqueta electoral dos mesos abans d’uns comicis, ni ressuscitant un partit ‘in extremis’, sinó treballant durant molt de temps. Just el que ens sobra. Temps per davant fins el 2015 perquè l’oportunitat de les pròximes eleccions locals, siga quin siga el resultat, ja està perduda. El festival d’errors d’uns i altres està massa a la vista.
Per això em quede amb l’esperança que este article em permeta seguir fent amics que no conec. Més gent pròxima a EU, Iniciativa, Bloc, o a cap d’estos partits, que senta la necessitat d’escriure i, potser després, passar també a l’acció. Els qui tenim ja unes quantes canes baix de la boina sempre els llegirem i els seguirem en l’aventura.
Gràcies, Toni, pel teu correu electrònic i molta sort el dia 22 de maig.

12 comentarios:

  1. "Temps per davant fins el 2015 perquè l’oportunitat de les pròximes eleccions locals, siga quin siga el resultat, ja està perduda. El festival d’errors d’uns i altres està massa a la vista."

    Amén.

    ResponderEliminar
  2. Anónimo5/03/2011

    No tenen res que veure aquestos partits. A més, a més, en el cas de que per a 2015 es presentaren conjuntament BLOC-EU-INICIATIVA, quina seria l'altrenativa real de l'esquerra al PSOE? Aquesta? I si no ens agrada? A qui votem? En política 1+1 no fan 2, això ho em de tindre clar.

    ResponderEliminar
  3. Tens raó. En política 1+1 no fan 2. Poden fer només 1 ó poden fer 4. Tot depén de la forma com es facen els acords, de si són creïbles perque estan ben treballats i la gent així ho nota, o si de només són un pacte de conveniència, com fa 4 anys a nivell autonòmic i després va passar el que va passar.

    No pense que EU-BLOC-INICIATIVA no tinguen res que vore a Puçol. El que més els separa són els interessos dels seus respectius aparells de València per fer llistes separades en quants més pobles, però no les inquietuds de la gent del nostre municipi. I menys encara la dels seus potencials votants.

    En qualsevol cas el que dic és que, tenint en compte les regles electorals, o deixem de dividir-nos i ens posem a superar tòpics, clitxés, recels, ferides i incomprensions o el bipartidisme arrassarà amb tot.

    L’alternativa “real” de l’esquerra al PSOE de Puçol és la que la gent que es considere d’esquerres i no del PSOE contruisca amb temps i treball, si és que la vol construir.

    ResponderEliminar
  4. Anónimo5/03/2011

    1+1 També pot donar 0, que et pareix si Units X Valencia pacta amb UPyD? Restaria segur. Si pactaren Bloc, Esquerra Republicana, i altres partits nacionalistes, votants del Bloc "tercerviistes", no votarien aquesta formació. Pero be, ja veure'm el "panfleto" electoral de bloc, iniciativa i esquerra unida, i veure'm si son tan pareguts com tu afirmes.

    ResponderEliminar
  5. Davant d'unes eleccions com les del 22M tots els partits van a intentar diferenciar-se, exagerant si cal les seues diferències, per estrategia. I això és el contrari del que jo intente explicar: que passat este pròxim circ electoral, hi ha temps suficient per davant per a fer bé les coses. Si es vol.

    Tot això dels tercerviistes, etc… no té per a mi cap sentit a nivell local. Crear més capelletes no serveix per a donar resposta als problemes de la gent. Per què no aspirar a que 1 + 1 facen 5, 6 ó … A Puçol hi ha potencial. Falta saber si hi ha ganes i gent.

    Jo vull la lluna, no em conforme amb un dit.

    ResponderEliminar
  6. Suscribo en buena medida el planteamiento de nuestro amigo "el cubierto". Es cierto que la izquierda tiene una tendencia innata a la atomización pero también es cierto que EU, Bloc, ERPV tienen muchas más cosas en común que diferencias irreconciliables y por supuesto, con una sensibilidad social muy superior a la de la coalición neocon PPSOE.

    Sería un interesante ejercicio de madurez el construir una formación que aglutinara a la autentica izquierda que, a buen seguro, se transformaría de inmediato en una clara alternativa a las dos fuerzas del centroderecha.

    ResponderEliminar
  7. De la derecha es envidiable la solidez inquebrantable de sus votantes. Ya se presente Mariano Rajoy, Merche Sanchís, Melendi o Barney Gumble, da igual ellos no mueven su voto ni así les despellejen.

    De la izquierda... ay, la izquierda....

    ResponderEliminar
  8. Perdonad que no me exprese en Valenciano,pero es que una vez metí la pata creyendome muy listo e hice el ridiculo,por lo tanto me expresaré en castellano,que aun cometiendo faltas me es mas fluido.Por lo que a mi respecta,creo que la union dependera mucho de los resultados electorales y sus posteriores charlas lo cual me entristece,pero siendo triste es una oportunidad que si se da no la debemos dejar pasar,por lo menos el dialogo debe existir,aunque no halla unión.Por lo que yo sé,hay gente muy dolida por unas circunstancias del pasado proximo,lo cual hace imposible la unión de momento,en un futuro y con la desaparicion de ciertos elementos no sé que podria pasar,pero eso solo lo dirá el tiempo.un saludo a toda la gente de izquierdas y a las de derechas,lo cortes no quita lo valiente y de paso pido perdón si en algún momento he ofendido a alguien con mis comentarios.

    ResponderEliminar
  9. Roberto, si em permets un poc la confiança, no demanes perdó per no escriure en una llengua o en una altra. I si em permets una segona confiança (que espere que sí) això de les llengües no té cap secret, quan més les uses més les domines. T’anime a que ho comproves quan vulgues amb el valencià. Al cap i a la fi, de 'lluna' a 'luna' només hi ha una ‘l’ de diferència, i això no és prou motiu perque no ens puguem entendre políticament.

    ResponderEliminar
  10. Anónimo5/04/2011

    Això Roberto, ara que et dediques a la política no tens que aprendre a utilitzar més el valencià ja que Puçol es un poble majoritariament valencianoparlant.

    ResponderEliminar
  11. Vaig a fervos cas,pero en l'unica condiciò de que m'ajudeu corregint les meues faltes,la parla la domine mijor que l'escritura,un abraç a tots.

    ResponderEliminar

Escribe lo que quieras sin insultar ni faltar el respeto a nadie, lo cual nos obligaría a borrar tu comentario ya que podría constituir delito. Gracias.